|
Community
|
Patch nr 10 do bety Diablo III przyniósł kilka dodatkowych zmian, w tym usunięcie zwojów kompanów (http://eu.battle.net/d3/pl/item/scroll-of-companion) zwojów przekuwania (http://eu.battle.net/d3/pl/item/scroll-of-reforging) - dokumentacja patcha zostanie uzupełniona o te informacje.
W obu przypadkach uznaliśmy, że elementy te nie zostały jeszcze wystarczająco dopracowane i po prostu nie są na tyle dobre, aby zamieścić je w grze. Można było odnieść wrażenie, że stosowanie zwierzęcych kompanów było obowiązkowe dla graczy pragnących maksymalizować wydajność swojej postaci w grze, na dodatek niektóre z tych zwierząt nie pasowały swoim milusim wyglądem do mrocznego świata Sanktuarium. Kwestii tych nie dałoby się rozwiązać bez znacznego nakładu dodatkowej pracy, a przecież zależy nam na jak najszybszym ustaleniu konkretnej daty wydania gry. Mając do wyboru dopracowanie systemu albo opóźnienie premiery, postanowiliśmy wyciąć z gry zwoje i realizować ustalony plan ukończenia prac nad grą. Jesteśmy pewni, że możemy zrobić ze zwierzęcych kompanów o wiele fajniejszy system (zarówno pod kątem mechaniki, jak i w aspekcie wizualnym) i w sposób znaczący rozwinąć system zwojów przekuwania. Na chwilę obecną postanowiliśmy, że nie będą one obecne w grze w dniu premiery. |
26.01.2012
|
Mając do wyboru dopracowanie systemu albo opóźnienie premiery, postanowiliśmy wyciąć z gry zwoje i realizować ustalony plan ukończenia prac nad grą. Bardzo mi się podoba takie podejście bo nie dość że nie opóźni wydania gry to da możliwość dev team do spokojnej pracy nad nimi po premierze, bez presji jaka ostatnio ma miejsce (nie dość że goniące terminy to jeszcze jęczący fani :/), najlepiej by było gdyby jeszcze dev team odłożył prace w ogóle nad wszystkimi problematycznymi elementami na czas po premierze i w czasie kiedy gracze będą stawiać pierwsze kroki w D3 to dev będą mogli w spokoju nad tymi elementami popracować (bez presji o premierę ze strony fanów itp.) i je zaimplementować w którymś patchu. P.S. Wydaję mi się że i tak będzie sporo patchy po premierze, i to nie koniecznie poprawiające tylko błędy, na pewno również zmieniające różne rzeczy w grze i po roku od premiery gra na pewno będzie się w jakimś stopniu już różniła od tej jaka była w dniu wydania. Także i tak ciągle będą usprawnienia a gdy wydane przez was D3 (bez problematycznych elementów) trafi w ręce graczy to może nawet w jakimś stopniu comunity bardziej pomoże mając możliwość doświadczenia całości D3, a już na pewno to nie będzie takiej presji a wiadomo że pod różnego rodzaju presją efekty jakiejkolwiek pracy nie są najlepszej jakości. |
26.01.2012
Zaloguj się, by ocenić
|
|
MVP
|
Tu się zgodzę, mnie początkowo irytowały te słitaśne króliczki i różowiutkie prosiaczki. Ogólnie po prostu można było tylko te słodziaki wyciąć, a np. zostawić węże, pająki i moje ulubione nietoperze. :) Z drugiej strony zapewne też była grupa testerów, którym te milusie zwierzęta się podobają i byłby zgrzyt. Najwygodniej byłoby chyba zrobić tak, by gracz wybierał czy woli zwierzęta mHroczne czy słodziusie-milusie. :P Mam nadzieję, że ten koncept powróci, albo zostanie zastosowany lepszy.
Całe szczęście. :)
Bez wątpienia (przykład: SC2). Będzie i całkiem sporo patchy, zarówno bugfiksów (wiadomo, większa rzesza graczy- więcej się znajdzie), balansujących, jak i wprowadzających nowe systemy, które usunięto/modyfikowano przed premierą i kosztem ich braku premiera nie będzie ponownie odkładana na później. Spodziewałbym się też częstych dropów na BN. :P |
26.01.2012
Zaloguj się, by ocenić
|
Przepraszam, że tak wycinam w połowie zdania ale... werble... macie już plan ukończenia prac nad grą? Z wyznaczonym terminem? Teraz zarzucę taką spekulacją ale wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują na ogłoszenie daty premiery w ciągu najbliższych 2 tygodni. Najbardziej prawdopodobny termin to 6 luty, poniedziałek. Ostatni poniedziałek przed konferencją i zarówno pierwszy poniedziałek miesiąca zawsze oznaczał ogłoszenie daty premiery (że wspomnę ostatnie - StarCraft 2, 3 maj i Cataclysm, 4 październik). Powtarzam, to tylko spekulacje :). Co do samej treści ogłoszenia - jestem niezmiernie szczęśliwy, że zbieracze złota aka kompani powrócą w jakiejś tam formie. |
26.01.2012
Zaloguj się, by ocenić
|
|
Edytowany przez: D3BETA, dnia 26.01.12 20:59 (UTC)
Wielka szkoda, że companiony zostały usunięte. Przepadałem za nimi. Nie kupuję też argumentu, że:
Wielki problem, żeby wyłączyć królika czy prosiaka - pffff no proszę Was. Mnie akurat one nie przeszkadzały, można zresztą było wprowadzić wybór dla każdego, tak aby batloverzy biegali z nietoperzami a amatorzy wieprzowiny z prosiakami.
Pierwsza część zdania - ściema, druga część zdania o premierze - coś co wszyscy chcą usłyszeć, miód dla naszych uszu, aby szybko zapomnieć o części pierwszej. O jakim nakładzie pracy niby tutaj mowa? Co chcieli zrobić? Przyprawić prosiakowi skrzydła a nietoperzowi ogon? I to wymagało tak dużo pracy? Bajki Panie... bajki. Moim zdaniem niebiescy owijają w bawełnę. Według mnie chodzi o coś innego, konkretnie o złoto, o to by miało większą wartość w grze. Nabrało znaczenia. Zauważcie: - usunięcie kociołków od salvage'oania i spieniężania przedmiotów- aby za szybko złota nie uzbierać z wszystkich podnoszonych przedmiotów, gdyż trzeba biegać do miasta; - usunięcie companionów - aby zbieranie złota nie było tak szybkie, companiony zbierały wszystko w zasięgu wzroku, graczom nie będzie się tak chciało, więc będą sporo opuszczać; - zmniejszenie znaczenia białych przedmiotów - aby nie podnosić każdego z nich ponieważ będzie to nieopłacalne i czasochłonne; - dodatkowo Bashiok w poście wspominał, że jeżeli mimo wszystko gracze będą za bardzo skoncentrowani na farmieniu złota z białych itemów to rozważą zaniżenie ich wartości do takiego stopnia aby w ogóle nie opłacało się bieganie z nimi do miasta celem sprzedaży. Wzmocnienie wartości złota nie wydaje się złym pomysłem, tylko po co tak owijać w bawełnę? |
26.01.2012
Zaloguj się, by ocenić
|
Z czysto pijarowskiego punktu widzenia: brak odpowiedzi to też odpowiedź. :) @ Mycota Plan a realizacja planu to dwie różne sprawy, ale punkt za czujność dla Ciebie :) |
26.01.2012
Zaloguj się, by ocenić
|
och... zaczynacie zauważać wściekłość fanów i ich rozdrażnienie odnośnie daty wydania ? Czyżbyście zauważyli że kredyt zaufania oraz cierpliwość fanów została naciągnięta do granic możliwości? Powiem tyle ... kropelka do kropelki i czara goryczy i rozczarowania się przeleje a wtedy marny wasz los Blizzie oj marny... |
26.01.2012
Zaloguj się, by ocenić
|
|
Edytowany przez: Khorba, dnia 27.01.12 00:52 (UTC)
co nie zmienia faktu ze brak scrolli TP i identyfikacji zastopienie ich w taki sposob jaki mamy teraz jest potwornym bugiem .Czyżby DC nie mogl identyfikowac bo Blizz chce go usmiercić w ktorym akcie? ....system d1 i d2 sprawdzal sie doskonale a obecny jest ......y
|
27.01.2012
Zaloguj się, by ocenić
|
|
Szkoda companionów.
Ale mam pytanie do niebieskich: Dlaczego ukrywacie oczywiste i zauważalne zmiany (SoC), a potwierdzacie ich oficjalne usunięcie dopiero jak fani zaczynają zadawać pytania? Rozumiem że nie mieliście przygotowanego tekstu Jaya o usunięciu scrollów i potwierdziliście to dopiero po czasie, ale można napisać pełne patch notes i zwyczajnie nie rozwinąć tematu. Nie rozumiem takiej taktyki przedstawiania zmian na raty. Sugeruje to, że w przyszłości też możemy dostać w patchu jakieś nerfy/zmiany mechaniki, a nie usłyszeć o nich słowa na liście zmian, bo PR nie zdążył zatwierdzić tekstu czy z innej równie głupiej przyczyny. |
27.01.2012
Zaloguj się, by ocenić
|
|
Edytowany przez: D3BETA, dnia 27.01.12 11:00 (UTC)
O! O! Też jestem tego zdania! Gdacząca kura podążająca za skrwawionym wojownikiem, wydziobująca złoto z powalonych zombiaków jakoś niezbyt pasowała do całej rozgrywki ;) .system d1 i d2 sprawdzal sie doskonale a obecny jest ......yNie, nie sprawdzał się. W D1 identyfikacja była trudna, a Cain uchodził za mędrca. W D2 każdy nosił ze sobą tome of identification i miał gdzieś starego zgreda. |
27.01.2012
Zaloguj się, by ocenić
|
|
beznadzieja z tym usunięcięm kompanów. Jak komuś nie pasuję królik albo kurczak, to niech po prostu nie używa zawojów i tyle! Przywróćcie je, były genialne!
|
27.01.2012
Zaloguj się, by ocenić
|
|
No elegancko blizzard rusza pełną parą. Oby tak dalej ! Powodzenia!
|
27.01.2012
Zaloguj się, by ocenić
|
|
|
Uważam że dla dobra ogółu lepiej biegać do miasta , bo to co miało być byłoby dobre dla botów , system gdy by sie szybko zespół . Grałem w niejedną gre online i boty były uciążliwe dla wszystkich .
|
27.01.2012
Zaloguj się, by ocenić
|
Boty są nieodłącznym aspektem każdej gry online. Blizzard na pewno da radę szybko wykrywać tego typu naruszenia i będzie permanentnie banować :) |
27.01.2012
Zaloguj się, by ocenić
|
|
oby...same boty które biegały i farmiły itemy były wnerwiające bo później koleś biegał z uber sprzętem a wsumie nic nie zrobił wielkiego żeby go zdobyć, ale mnie zawsze bardziej irytowały te wszelkiego rodzaju reklamy.... zmora !! : (
|
27.01.2012
Zaloguj się, by ocenić
|
|
W sumię to boty przeszkadzają bardziej w mmo, zajmowanie spotów po 24h :/
W D3 może to jedynie skutkować obniżeniem wartości przedmiotów na GAH i RMAH. Sry za offtop |
27.01.2012
Zaloguj się, by ocenić
|
Kiedy ta konferencja? Aha i za parę godzin poznamy datę premiery ;-) |
06.02.2012
Zaloguj się, by ocenić
|
| Zgłoś wpis # zamieszczony przez | ||
Przyczyna |
||
Podaj wyjaśnienie (maksymalnie 256 znaków) |
||