"Failed to launch a critical file"

Technical Support
So after having a great deal of trouble installing the the game and getting the launcher to update.

Everytime i press play it either stays greyed out, or gives me the error "Failed to launch a critical file".

it advises me to run as administrator, and i am.

Similar problems arose with MoP beta appearently, yet i havent got a tab in options named "game Preferences" to open and toggle "launch 32bit"

it only allows me to "reset" it.

Any advice?
Same here ....
Same here. Stuck at launching for a while, then this error comes out and i haven't been able to play :(
Same issue happened to me, I've tried almost everything that have been advised, so now Im downloading the game again.. sigh
Hey Blizz someone help here
whats wrong?
Guyss my antivirus is Bit defender, anyone else?
Bit defender internet security 2011
I was playing an hour ago. Log off to go get some lunch. Come back and this is happening.

I didn't shutdown my PC and it didn't go to sleep/hibernate.

My A/V hasn't updated and neither has Windows itself.

Nothing else has been run, hell no keys have even been pressed.

What changed? I suspect Agent.exe has been doing things in the background.
run Diablo 3

Open task manager and end process agent.exe

(i tried playing D3 at this point, and it stalled until i exited, then it promptly closed)

exit Diablo 3

Run Diablo 3, hit play and enjoy.

I got this friendly bit of advice from
http://www.mmo-champion.com/threads/1132534-Failed-to-launch-a-critical-file
I had this same problem and that's how i fixed it. : )
so we have to do that to play the game.... wow. that's just sad.
I tried that... but when I restarted Diablo II.. it also restarted agent.exe and same error
The only solution I could find for that is this, run the launcher, after it says it is up to date, open task manager and finish explorer.exe then click on play, after you log on diablo 3 you can run explorer.exe again, only solutio for me =(
but i can play kkkk
BUMP

So I am having this issue tonight, same as you folks 3-5 days ago, however after going into:
Computer>Local Disk> Program Data> Battle.net> Agent> AGENT.976>Logs I find a page of listings of recorded info, I have already screenshoted them, and saved the logs to a different HDD, if I find Blizzard actually collecting data, I am going to contact a lawyer for litigation, there's no reason at all that blizzard needs to be logging our personal data.
I tried deleting the agent and running/ not running as administrator and nothing worked. The thing that did work however was a simple troubleshoot compatibility..never before had that helped me but for once i am happy to have it. For the less advanced people out there, right click the icon and click "Troubleshoot compatibility". It runs it in windows xp service pack 2 and i saved settings and it all works fine again. Hope this helps someone.
right click diablo 3 launcher > properties > Compatability > then select Run this program in compatability for "Windows XP ( Service Pack 3 ) and Also tick Run as Admin!

if that doesnt work, CTRL + ALT + DEL > Processes > Find Agent32.exe (if its not there open the diablo launcher then close it shud appear) Right click it > Properties > Compatability > Run as admin! Should work!
31/05/2012 22:11Posted by ShadowBeast
I tried deleting the agent and running/ not running as administrator and nothing worked. The thing that did work however was a simple troubleshoot compatibility..never before had that helped me but for once i am happy to have it. For the less advanced people out there, right click the icon and click "Troubleshoot compatibility". It runs it in windows xp service pack 2 and i saved settings and it all works fine again. Hope this helps someone.


Works perfectly!
This worked perfectly for me too.

I didnt have the SP3 option, only the Sp2 compatibility but it worked after trying everything else including a complete reinstall. !!

Tks
ive been working on this for about 3 hours. and frankly about to just give up on the game.

ive tried disabling anti-virus, running as admin, and simply reinstalling the game.
ive also tried changing compatibility, where you guys come to my first question

What needs to have compatibility changed and to what. ive tried XPSP2, XPSP3, Win7
i changed the compatibility of the launcher through the desktop by right clicking it
i changed the compatibility of agent.exe through the task manager

Ive also run as admin on those combos as well.

2pm today i was playing just fine
now its all screwed up.

Submitted a ticket and crossing my fingers but input from you guys would surely help.
I had bit defender too, and I unistalled it and now it gives me that error..
1. Start launcher as Administrator.
2. Hit ctr, alt, delete, go to process tab and close Agent.exe *32
3. Press play. Pressing play starts Agent.exe again becose I think that seems to be the critical file somehow that fails to launch (cos its already running! *Doh!*) However, its not needed to close again since your game is fine with it one that it starts after you closed the other.
4. Enjoy your game, if this works for you too. Running Win 7 64-bit and this worked for me.
KEEP TELLING ME FILE MIGHT BE CURUPT CANT PLAY INT TO 69% AND GOT FILLEN LOG IN????

Join the Conversation

Return to Forum