Radeon HD5870 Graphic Flicker in DX11

Technical Support
Post Limit:
I have a Radeon HD5870 and recently updated my graphic driver form Catalyst 10.10 to 10.11, and since doing so noticed that some objects such as trees, huts and grassland areas, flicker when my character moves around. It's as if I'm looking at a disco-ball when flying around and looking at the leaves of a tree. However, this only happens in DX11 mode. In DX9 it works perfectly without any issue.

One strange thing I noticed after updating my drivers and checking the display tab in dxdiag on Windows 7x64, was that my DDI version displayed 10.1 instead of 11. Fortunately I found a fix from Microsoft which returned it to 11 but the problem still persists. I have tried numerous Catalyst drivers such as 10.9, 10.10a, 10.10d and 10.10e and they all have the same problem in DX11. This issue did not exist before updating from 10.10.

For the record, I have performed a clean install of the above drivers and uninstalled my old drivers thoroughly by using Driver Sweeper.

While the game runs fine in DX9 I prefer the increased performance DX11 provides and very slight graphic enhancement to water reflections. If anyone can provide a solution I would be most grateful as am at a complete loss as to what it can be. It's even more confusing as Dirt 2 runs fine in DX11.
To update in case anyone else comes across the issue, I have corrected the above problem on two occasions by restoring the default settings option on the game launcher. Still lost at to why this happens and seems like I am one of only a minority of users with the issue.
I've also noticed that in the DX11 setting, you can't leave the game properly by pressing the 'Start' button on your keyboard, or alt+tab.
I have flicker on water, but mainly with my UI. Maybe its an ATi issues as I'm using a 4890
13/12/2010 11:48Posted by Egtheliona
I've also noticed that in the DX11 setting, you can't leave the game properly by pressing the 'Start' button on your keyboard, or alt+tab.


This exactly.I cannot fully alt tab cause it gets stucked in the background.Also i noticed today that the logging screen is black now.
noticed that some objects such as trees, huts and grassland areas, flicker when my character moves around

Exactly same problem for me, since few days...i'm on Radeon 5750!
I am having the same problem since Cata launch. Artefacts when using DX11 mode, but OK
when using DX9.

Screenshot: http://i883.photobucket.com/albums/ac40/pictureaap/WoWScrnShot_121510_181602.jpg
Effect is more dramatic when moving.

I already made a ticket here (http://eu.battle.net/wow/en/forum/topic/1267108026), but blues didn't come up with a solution that worked.

I am using an ATI HD5850 with the latest Catalyst drivers 11.3 and the problem still persists.
How's the fps for you guys while raiding? I've had problems ever since cataclysm came out and thought it might be my gfx card getting a bit old so I decided to upgrade it into a ati radeon hd 5670 - not a pro card by any means - but should easily be able to run wow on decent graphics. However I got some terrible lag on some encounters, no matter what settings/addons etc i use or don't use. No idea what is wrong really, any proposals are most welcome.

Should probably mention im also running dx 11 with the latest ati drivers.
Could you try resetting your Catalyst settings to the defaults.

1. Right click on your desktop, open up Catalyst Control Center.

2. If you do not have Advanced options to begin with, make that happen.

3. In the upper right hand corner of the window, go to Options.

4. Go down to Preferences.

5. Select Restore Factory Defaults.

6. Try playing the game again using your usual settings.
I reset my Catalyst settings to factory defaults, but the problem is still there.
any more blue posts???
just want to point that i'm still with that issue...
I have the same issue!
Same here. Started 2 days ago. Il try the blue post when i have the time. Hope it fixes it. till then no flying.


i reset to factory defaults. No luck. :(
Still waiting...
Make sure you're running on the latest catalyst drivers, which should be the 11.6 drivers now.

Join the Conversation