Temat Sztuka wojny w StarCraft – „Timing attacks”
Kapeselus
Kapeselus
Community
Czy jesteś weteranem StarCrafta II? Może dopiero rozpocząłeś/rozpoczęłaś swoją przygodę z grą i dążysz do poprawienia swoich umiejętności? W regularnie zamieszczanych wątkach do dyskusji zapraszamy graczy ze wszystkich poziomów umiejętności do zadawania pytań, zamieszczania powtórek i przekazywania porad na temat sposobów na zrozumienie i przezwyciężenie najbardziej popularnych jednostek i strategii.

W tym tygodniu analizujemy:

„Timing attacks”. Skąd wiesz kiedy zaatakować? Jak planujesz główne ataki na przestrzeni całego meczu? Jakie momenty są najlepsze do wykonania ataku na różne rasy w StarCraft II?

Zasady dyskusji z serii „sztuka wojny”:

• Trzymaj się zasad. Wszystkie wpisy powinny przestrzegać zasad postępowania i pozostałych wytycznych. Możesz się nie zgadzać z inną opinią, ale rób to z szacunkiem dla drugiej osoby. Kiedy masz przeciwne zdanie skup się na treści, a nie autorze, jego statystykach lub jego postrzeganym przez ciebie poziomie umiejętności.

• Wypowiadaj się konstruktywnie. Cel tego wątku to dzielić się skutecznymi taktykami i strategiami; przystosowywać się do nowych realiów, przezwyciężać problemy i stawać się lepszym graczem. Twierdzenie, że jednostka lub strategia jest OP (zbyt mocna) nie przyczynia się do udanej nauki gry i zwykle kieruje dyskusję na inne tory.

• Żaden z wątków z tej serii nie jest twoją osobistą mównicą. Każdy z nich stworzony został, aby społeczność mogła między sobą dyskutować strategie i taktyki. Ich celem nie jest forsowanie osobistych opinii na temat balansu gry lub jej designu.

• Ogranicz snucie domysłów. Tworzenie teorii jest jedną z części tych dyskusji, ale najlepiej jest wypowiadać się na temat i skupiać się na faktach.

• Ważne: prosimy o przekazywanie objaśnień i bycie przygotowanym/ą do zamieszczania dowodów. Wątki takie jak ten istnieją do podniesienia poziomu dyskusji na temat strategii. Gdzie można, prosimy o zamieszczanie powtórek, pokazujących taktyki lub techniki, które twoim zdaniem są skuteczne. Korzystając z filmików lub powtórek prosimy o dopisanie czasu, aby łatwiej było innym znaleźć określone momenty, które masz na myśli.

• Zadawaj pytania! Wątki takie jak ten nie istnieją tylko dla doświadczonych graczy, ale także dla tych, którzy dopiero uczą się grać i chcą poprawić swoje umiejętności.
Razz #553
Razz
PvZ ffe timing push 7(8)g+star z +1 moja ulubiona zagrywka, kulka stalki/zety/sentry/feniksy :D
MyLittlePony #949
MyLittlePony
Edytowany przez: dAN, dnia 09.12.11 19:58 (UTC)
PvZ
ffe - 6 gate - warp zetow na +1 w 8 minucie( bo wtedy nie powinno byc jeszcze roachy albo dopiero powinyn sie zaczac robic ) glownie zeby rozwalic drugiego expa no chyba ze kolo chce grac lingi to po nim
09.12.2011 14:06Wpis zamieszczony przez: Kapeselus
Jakie momenty są najlepsze do wykonania ataku na różne rasy w StarCraft II?

PvP , dobry 4 gate - warp 5:30 ale w bazie przeciwnika , pylony sa stawiane przy klifie i jak zaczynaja sie robic to wbijasz do bazy swoim stalkiem i zeta , bo wtedy koles marnuje ff albo wogole go nei pusci , a wtedy po nim , to jest do skontrowania szybkimi 3 stalkami z 2 gatow

a co do late to atakuje sie wtedy kiedy ma sie wiecej kolosow <3

PvT
jak mam energie do ff z immortalami lub stormy lub kolosy :3

PvZ

jak sie ma deathballa( stalker , archon , kolos) albo duzo energi w sentry xd
09.12.2011 14:06Wpis zamieszczony przez: Kapeselus
ak planujesz główne ataki na przestrzeni całego meczu?

PvP
4 gate , jak nie wyjdzie to lece w robo i immortale w prismie ( bb kolosy )

PvT
immortal sentry zelot stalker push w 12-13 minucie z dropem z zetow na jego mineraline , potem to juz zalezy

PvZ
za duzooo tegooo

i tera kazdy bedzie sobie mnie jechal jak chce bo kazdy tera wie c gram grrrrr
Voldo #615
Voldo
09.12.2011 20:54Wpis zamieszczony przez: dAN
i tera kazdy bedzie sobie mnie jechal jak chce bo kazdy tera wie c gram grrrrr

hah good one ;]

ja tylko zachecam innych odpowiedzi bo wlasnie z tym mam problem zawsze czyli z timingiem czasem uderze za pozno i pograne czasem za wczesnie i mam za malo zeby pocisnac... mozecie podac jakies konkretne czasy no kiedy dobrze scoutnac, kiedy pocisnac itp ;] bedem wdzieczny ;]
Selen #594
Selen
+1 bane/ling push w rampę terka <3
Firemass #804
Firemass
Szybki expand Terranem i podwójny drop ze stimem i combat shieldem w 9.30

Zanim zerg zareaguje nie ma już spire i przy dobrym ustawieniu przy mineral patchach mariny są nie do ubicia przez same zergliny nie ważne w jakiej ilości.
MyLittlePony #949
MyLittlePony
Edytowany przez: dAN, dnia 10.12.11 18:35 (UTC)
hah good one ;]

ja tylko zachecam innych odpowiedzi bo wlasnie z tym mam problem zawsze czyli z timingiem czasem uderze za pozno i pograne czasem za wczesnie i mam za malo zeby pocisnac... mozecie podac jakies konkretne czasy no kiedy dobrze scoutnac, kiedy pocisnac itp ;] bedem wdzieczny ;]

SCOUT
PvZ
Normalny opening gate , cyber bla bla :

scout 4 minuta - nie ma expa / nie robi sie , oznacza ze bedzie allin ze strony zerga
scout 9 minuta gdzies zeby zobaczyc zeby dokladnie wiedziec w jakiego mixa idzie , sling muta itd

FFE

4 minuta - pisalem wyzej
ok 6 - 6:30 scout zeby sprawdzic czy zerg ma drugiego expa , jak zaczyna sie robic to znaczy ze jest bezpiecznie , a jak nie ma to znaczy ze moze zrobic na goldzie i bedzie nieco pozniej bo rozwalal skalki a jak nic z tych rzeczy to znaczy ze cos jest nie tak -jakis early roach push -7 min , albo nydus

PvP

tutaj to glownie na gazy sie patrzy na poczatku gry
1 gaz duzo energi - zazwyczaj 4 gate
2 gazy - raczej rushu nie bedzie zadnego , chyba ze taki slaby 3 gate pressure

noi oczywiscie scout jak masz obsa

PvT

na poczatku gry probka zeby zobaczyc czy leci gaz jak nie leci to znaczy ze fast exp

jeszcze mozna trzymac probke blisko naturala i co chwile sprawdzac czy juz jest exp

noi oczywiscie jak masz juz obsa jak najszybciej sprawdzic co sie tam dzieje

Moze cos zle napisalem moze o czyms zapomnialem moze o czyms nie wiem , poprawcie mnie albo cos dopiszcie
Selen #594
Selen
10.12.2011 19:27Wpis zamieszczony przez: dAN
ok 6 - 6:30 scout zeby sprawdzic czy zerg ma drugiego expa , jak zaczyna sie robic to znaczy ze jest bezpiecznie , a jak nie ma to znaczy ze moze zrobic na goldzie i bedzie nieco pozniej bo rozwalal skalki a jak nic z tych rzeczy to znaczy ze cos jest nie tak -jakis early roach push -7 min , albo nydus

Skałek się często nie rozwala tylko stawia hatcha obok, potem w wolnej chwili się rozwala skałki i dostawia drugiego hatcha, a wtedy zerg ma poprawny income z golda i macro hatcha jednocześnie.
Sol #665
Sol
O tak... masa ff na rampe i naprawdę mam ochotę kogoś zdzielić klawiaturą po łbie.
U Protosa Timing Pushe są standardowe, bo najwięcej wyciskają z jego jednostek, ale czy zerg ma coś takiego? Zdaję sobie sprawę, że upgrade do ataku i masą na wroga, ale zerg bez scoutu i dobrej kompozycji może się łatwo naciąć na ff.
RoCkStAr #413
RoCkStAr
TvP 4 riny i 3 scv w 3 minucie gry do bazy tossa aby proby potargac.

Prosimy o zgłaszanie wszelkich naruszeń Kodeksu zachowania, jak np.:

Groźby użycia przemocy. Bierzemy je na poważnie i powiadomimy odpowiednie władze.

Wpisy zawierające dane osobowe innych graczy, jak rzeczywiste adresy, adres e-mail, numery telefonów oraz nieodpowiednie zdjęcia i/lub filmy.

Nękanie lub obraźliwy język. Nie będziemy tego tolerować.

Kliknij tutaj, by zobaczyć Zasady zachowania na forach.

Zgłoś wpis # zamieszczony przez
Przyczyna
Podaj wyjaśnienie (maksymalnie 256 znaków)

Zgłoszono!

[Zamknij]