|
co robic, jak zaatakowac zerga po wybronieniu 6 pool ???
|
11.12.2011
Zaloguj się, by ocenić
|
|
Zależy jaka rasą i co stracisz przy bronieniu 6 %@!%*. I od tego jak się obroniłeś. Generalnie temat rzeka, dobrze jest walnąć dwa gazy i pograć coś latającego/niewidzialnego, żeby zerg miał poważny problem z wyprowadzeniem kontry, bardziej zaawansowanej techowo.
|
11.12.2011
Zaloguj się, by ocenić
|
|
dzieks gram protosem
|
11.12.2011
Zaloguj się, by ocenić
|
|
Puść dwa voidy i wygrałeś.
|
12.12.2011
Zaloguj się, by ocenić
|
|
Edytowany przez: Selen, dnia 12.12.11 12:14 (UTC)
Otocz lingi probami i wygrałeś. Potem wystarczy wysłać zety z 2 gatów i jest po zergu...
|
12.12.2011
Zaloguj się, by ocenić
|
|
4 gate.
|
12.12.2011
Zaloguj się, by ocenić
|
|
ja powiem ze cokolwiek^^ nieudany 6pool zastosowany na dobrego gracza i dla zerga GG
|
12.12.2011
Zaloguj się, by ocenić
|
|
A co powiecie o taktyce 6 pool into expand, hmm? Bo mnie tam osobiście (diament) sprawia to dość duże problemy, i zdarza mi się nawet przegrać po wybronieniu.
Zerg zaraz po 6 zerglingach rozpoczyna masową produkcję dron i robi queena. Ja, jako protoss, muszę się kompletnie zawallować bądź wybudować forge + cannon. W czasie, gdy zrekompensuję sobie te 300 minerałów, zerg założy hatcha i będzie miał w porę 3 queeny bądź spore'a, by wykryć moje ewentualne DT. Wszelkie 4 gate'y są dość ciężkie, bo większość zergów ustawia wtedy walla ze spineów. Oczywiście można założyć, że należy expować, ale wtedy gra się w zasadzie wyrównuje, bo zerg, bez presji z naszej strony, nadrobi stratę w ekonomii. Co zrobić? |
12.12.2011
Zaloguj się, by ocenić
|
|
Jak wybroniłeś się perfekcyjnie to 4 gate wystarczy. Jak straciłeś dużo probek to lepiej pójśc w jakiegoś 2 base 6-7 gate'a, to powinno wystarczyć. Jak straciłeś bardzo dużo probek to powinniście mieć podobne eko więc graj standard.
|
12.12.2011
Zaloguj się, by ocenić
|
|
Z tym, że ten 4 gate będzie nieźle opóźniony, bo cybernetica postawię te 300 minerałów później. Zerg nie zdąży wtedy przygotować jakiejś obrony? Przydaje się jakiś blok na hatcha wtedy?
|
12.12.2011
Zaloguj się, by ocenić
|
|
Tutti, nie wiem już czy trollujesz czy piszesz poważnie, bo jeżeli zerg jest w stanie zagrozić Ci 6p into exp to musisz stracić najmniej tyle robotników co on lingów. Jeżeli miałeś małe straty(3 i mniej probek) to nie ma przebacz ale zerga pojedziesz czymkolwiek, jeżeli obrona Ci nie wyszła i straciłeś więcej to najlepiej przejść w forge i zaexpić, a następnie push z 6-7 gatów
|
12.12.2011
Zaloguj się, by ocenić
|
|
Rzućcie okiem na ostatni film HuskyStarcraft z White-Ra w roli głównej.
Reverse cheese się nazywa. Pojechał gościa z 3xproxy gate i zealots po wybronionym 6-pool. http://www.youtube.com/watch?v=XSGc8iRQXPE&feature=channel_video_title |
13.12.2011
Zaloguj się, by ocenić
|
Rzućcie okiem na ostatni film HuskyStarcraft z White-Ra w roli głównej. Ossom! Dawno nie widziałem 6poola zaczynającego się od drona! Poza tym - zerg miał pecha - zerglingi pobiegły tam, gdzie nie było maina protosa. W efekcie żadna probka z linii minerałów nie zginęła. Co więcej - żadna probka nawet na chwilę nie zaprzestała zbierać minerałów. Więc replay nie na temat. |
13.12.2011
Zaloguj się, by ocenić
|
|
Edytowany przez: Haber, dnia 13.12.11 11:27 (UTC)
w sumie wszystko zależy od micro, musisz w jednym czasie wydobywać, bronić pylonów i probów i starać się wyklepać jakiegoś zetka/kilu zetków. Jak słusznie zostało już powiedziane, jeśli nie masz wielkich strat i szybko wypuścisz kontre (jakąkolwiek) zerg jest w przysłowiowych czterech literach.
Próbuj wycofywać "ranne" probówki spowrotem do minerałków kiedy walczysz z lingami, nie robią one(lingi) wielkiego dpsu wiec przy odpowiednim ogarnięciu możesz nic nie stracić (pod warunkiem że uda ci sie otoczyć lingi), potem to już bajka. Wszystko zależy od micro probe(zet) vs lings ;] |
13.12.2011
Zaloguj się, by ocenić
|
|
1 zet tnie ok 3-4 probek jak nadbiegną solo ok 3 jak w grupie. 2 probki rozwala 1 linga a ling rozwali probke
|
13.12.2011
Zaloguj się, by ocenić
|
|
a ja bym wam poradzil postawic expa >.>
|
13.12.2011
Zaloguj się, by ocenić
|
|
Community
|
A co powiecie o taktyce 6 pool into expand, hmm? Bo mnie tam osobiście (diament) sprawia to dość duże problemy, i zdarza mi się nawet przegrać po wybronieniu. Najbezpieczniej jest się przerzucić na eko 1-2gate expo z jak najszybszymi gwiezdnymi wrotami. Dwie bramy z dobrą zabudową wystarczą na obronę przed ewentualnym harassem zerglingami (wiele ich nie będzie, gdyż zerg musi nadrobić produkcję robotnic). Szybki promień otchłani z feniksami nieweluje all-iny z karakanami, daje ci potrzebne informacje na temat planów przeciwnika i zmusza zerga do inwestowania w obronę przeciwpowietrzną (co jest ostatnią rzeczą, której taki opóźniony zerg potrzebuje ^^). Często da się tym z miejsca powstrzymać próbę założenia drugiego expa lub jeśli zerg opóźnił dodatkowe królowe także podniszczyć mu ekonomię lub techa. Będąc na dwóch bazach z miejsca masz przewagę w tej sytuacji i dość łatwą drogę do zwycięstwa. Sam nie jestem fanem kontrowania all-ina alli-inem, gdyż często w takich sytuacjach timingi wylatują przez okno i jeśli przeciwnik się odpowiednio przygotuje, można stracić całą przewagę i łatwo przegrać. |
20.12.2011
|
|
moim zdaniem trzeba, ogólnie ujmując kontekst zdarzenia, dopasować się do warunków, robiąc to co uważamy za najlepsze, mając na uwadze cel nie stracenia przewagi i zniszczenia zerga w miarę szybko, jeśli nie z pośpiechem to metodycznie. Jest dużo opcji, najlepsze to albo przemassowac oponenta, albo zmiazdzyc go techniką. mówiąc KONKRETNIE i w języku starcrafta: wysłać scouta i pójść w zealot rusha/4gate/stargate play/dt all in/ dt expand/ collosus 2 base timing(zawsze będziemy do przodu w stosunku do zerga)/itp. opcji jest dużo, a swoją grę musisz dopasować do mapy, przeciwnika, swoich umiejętności i przedewszystkim WARUNKÓW :)
|
24.01.2012
Zaloguj się, by ocenić
|
|
Najbezpieczniej jest zagrać 3gate robo z obsem i wywrzeć presję jednocześnie ekspując i makrując. Nie da się przegrać. Można też po prostu zrobić szybko 6-8 zealotów i zabić przeciwnika :)
|
30.01.2012
Zaloguj się, by ocenić
|