Temat 13 pytań z różnych dziedzin
Phyrexia #523
Phyrexia
Witam!
Od jakiegoś czasu dręcza mnie poniższe pytania, na które nie znam odpowiedzi... Najwięcej jest z mojej rasy, ale że są też z innych, to wrzucam tutaj, a nie do "taktyk". Oglądam dużo castów i turniejów, więc część pytań dotyczy strategii pro gamerów.

1. Dlaczego terran ma maksymalne początkowe supply 11?
2. Dlaczego zergowi pro gamerzy (NesTea, Idra) zabezpieczają się przed hellionami stawiając spine crawler tak daleko od hatchery? Nie lepiej byłoby postawić go przy hatchu, gdzie heliony zatrzymuja się na chwilę, a nie przejeżdżają tak szybko?
3. Dlaczego tak rzadko widzimy banshee harrasment w mid i late game od terran pro gamerów?
4. Jakie znerfienie reapera spowodowało, że jest tak rzadko używany?
5. Dlaczego high templar jest tak rzadko używany ofensywnie w PvZ ?
6. Dlaczego terranie tak rzadko wypuszczają 2-3 vikingi w TvZ, żeby sobie urządzić Overlord hunting?
7. Dlaczego zergowi pro gamerzy tak rzadko używają spine/evo trick, żeby mieć ponad 200 supply? Ostatnio widziałem, że tylko Nerchio to robi...
8. Dlaczego w Korei protoss radzi sobie tak słabo z zergiem? Z terranem to chyba wiem - build 1 1 1 ma świetny timing na prota, ale co z zergiem?
9. Czy w BW istniała kompozycja protoss balla, której nie dało się sensownie (tzn. bez dwóch tradeiinów) rozmontować? Chodzi mi np. o death ball w sc2, który trzeba przemakrować, bo nie da się go rozmonotować rzadną kombinacją jednostek zerga.
10. Dlaczego dość często zdarza się, że zergowi pro gamerzy nie rozsiewają creepu? Np. Sheth często tak ma. Czy to wynika z braku skilla czy braku potrzeby?
11. Noob question: czy rozdzielczość gry wpływa na wielkość kursora w grze? :)
12. Czy Raven może być wykorzystywany do harrasowania protossa? Jeżeli tak, to dlaczego tak nie jest? Nigdy nie widziałem, żeby ktoś podleciał ravenem i strzelił seeker missle w proby...
13. Czy cecha jednostek zerga, że odradza im się hp, jest w jakiś sposób brana przy balansowaniu jednostek?

Dzięki za pomoc.
Ateriusz #637
Ateriusz
1. Bo kiedy budynek się buduje, scv cały czas musi przy nim być i nie może w tym czasie wydobywać.
2.Chowają z tyłu lingi, żeby otoczyć te helliony, więc nie potrzebuyją takiego spina z tyłu.
3.Bo w mid-late game każdy ma już detekcję i muty/blinka
4.Nitro pack od dostępny od faktorki i supply potrzebny do zbudowania barracka.
5.Nie wiem o.o
6.Bo muty.
7. nie wiem
8.nie wiem, ze statystyk progamerów wynika że P>T>Z>P
9.nie grałem w bw, ale chyba nie.
10.Chyba się nie zdarza
11.Nie ;]
12.Bo raven to najsłabszy i chyba najdroższy caster w grze
13.wątpie, bo szybkość tej regenracji jest mała.
Zeetox #730
Zeetox
1. Bo tak zdecydował ktoś w Blizzardzie, ale wiąże się to pewnie z tym, co Ateriusz napisał.
2. Ponieważ łatwiej im wtedy rozsiewać creep
3. Bo Banshee są bardzo drogie, a w mid i late game wszyscy mają już detektory i AA. To sprawia, że dropy są dużo bardziej 'cost effective'
4. Brak nitro packa w early game
5. Ponieważ jednostki Zerga są tak szybkie, że przy micro na poziomie pro gamerów, Storm nie robi praktycznie żadnego damage, no chyba, że złapiesz jednostki przeciwnika w Vortex/otoczysz Force Fieldami
6. Bo w early game Medivaci są dużo bardziej potrzebne, a w late game Vikingi jak już się pojawiają, to tylko do kontrowania Brood Lordów
7. Ponieważ długo to trwa i traci się trochę minerałów na cancele, a wiadomo, że 1 supply tossa czy terrka nie równa się 1 supply Zerga. Dlatego też wolą uderzyć dużo wcześniej mniejszą ilością jednostek, żeby trafić w okienko, kiedy przeciwnik nie jest wymaksowany i szybko odbudować drugą armię, niż zrobić taką o 10-20 supply więcej, ale i tak ją , bo przeciwnik będzie już wymaksowany, a potem mieć mniej minsów na odbudowę.
8. Ponieważ w Korei jest tylko jeden MC :P A tak na serio, to to wynika z mobilności w late game, gdzie w GSL dominują teraz ogromne makro mapy, które faworyzują Zerga w late game, bo łatwiej kontrować i rozwalać lingami expy, zanim toss zdąży dojść armią na drugi koniec mapy
9. nie
10. Bo Protoss ma observery nad armią i bez problemu niszczy creep, więc szkoda energii z queenów w mid i late game, a Terranie często przy pushu zużywają 2-3 scany, żeby wyczyścić creep, a potem już brakuje energii, aby go odbudować. Dlatego też niewielka część Zergów odpuszcza sobie robienie creepu.
11. Noob question: czy rozdzielczość gry wpływa na wielkość kursora w grze? :)
12. Raven jest zbyt drogi, a Seeker Missile za wolny i łatwo uciec przed nim probami, jeżeli ma się micro na poziomie pro graczy.
13.Nie, to jest element mechaniki taki sam, jak to, że Protoss praktycznie nie używa probek do budowania budynków, a terran ma 11 supply na początku
ŋesĸ #123
ŋesĸ
Edytowany przez: Nesk, dnia 18.12.11 12:16 (UTC)
18.12.2011 12:07Wpis zamieszczony przez: Phyrexia
4. Jakie znerfienie reapera spowodowało, że jest tak rzadko używany?

Żadne. Jest on za bardzo micro-żerny i tyle.

5. Dlaczego high templar jest tak rzadko używany ofensywnie w PvZ ?

Ponieważ nadaje się tylko na hydry, które mają mało HP i są powolne. No i czasem na mass lingi/bane w lategame.

Dlaczego terranie tak rzadko wypuszczają 2-3 vikingi w TvZ, żeby sobie urządzić Overlord hunting?

Zdążą zabić 2-3 overlordy, a później mają kilka bezużytecznych unitów i w rezultacie tracą na nie więcej zasobów niż są one w stanie zniszczyć przeciwnikowi. Viking w tvz nadaje się chyba tylko do walki z BL, przez co nie warto robić ich kilku i chomikować do lategame'u.

8. Dlaczego w Korei protoss radzi sobie tak słabo z zergiem?

Uwierz mi, że nie tylko w Korei. Chyba każdy protoss którego znam i który jest powyżej diamentu ma ogromny problem z zergiem.

10. Dlaczego dość często zdarza się, że zergowi pro gamerzy nie rozsiewają creepu?

Przy graniu muta-ling nie jest on aż tak potrzebny a w zvz jest bronią obosieczną.

12. Czy Raven może być wykorzystywany do harrasowania protossa? Jeżeli tak, to dlaczego tak nie jest?

Nie tylko protossa. Ogólnie rzucanie auto-turretami w minerały jest strasznie irytujące, zwłaszcza że pojedynczy prawie zabija queena. A dlaczego nie są używane ? To chyba po prostu lenistwo.
Selen #594
Selen
Edytowany przez: Selen, dnia 18.12.11 12:51 (UTC)
1. Żeby nadrobić za budujące scv, poza tym w ramach balansu supply depot terka buduje się 30 sek
2. Spine przy hatchu i tak nie zatrzyma hellionów - musiałyby być dwa a to już spory wydatek. Dlatego lepiej walnąć go przed i trzymać lingi z tyłu żeby złapać helliony gdy będą chciały się przecisnąć
3. Bo wyscoutowany(a co za tym idzie odparty) stawia terka w bardzo kiepskiej pozycji ekonomicznej, a pro gamerzy scoutują
4. Opóźnili mu up do speeda, więc teraz stał się bardziej micro-żerny
5. Wymaga micro i bardzo dużej opieki ze strony tossa więc po co się fatygować skoro sa lolosy?:>
6. Jest to mało cost-effective
7. Bo jest to mało opłacalne chyba, że będziesz miał 50 limitu więcej. Jednostki zerga są tak słabe że kilka dodatkowych nie wpłynie na wynik walki, lepiej już zbierać surowce żeby móc szybciej odbudować armię którą za chwilę się straci bo przyjdzie toss z limitem
8. Nie jestem pewny, ale zgaduję że dlatego iż łatwiej go przemakrować niż terrana.
9. Nie kojarzę, a teraz jest taka?o.O
10. W zvz łączy się tylko maina z naturalem żeby nie dawać przeciwnikowi przewagi, w pozostałych MU zależy to od kompozycji jaką grasz, a łatwość z jaką przeciwnik niszczy creep też nie zachęca żeby starać się go mieć na całej mapie.
11. Nie
12. Zależy od protossa;) jeżeli ogarnie to SM za wiele nie zrobi poza tym że na chwilę odciągnie probki od wydobywania, co na wyższym poziomie nie jest naprawdę warte kosztów ravena i techa SM.
13. Regeneracja ma jakiekolwiek znaczenie tylko w wypadku armii rzuconych na a-move, więc nie.
Phyrexia #523
Phyrexia
Wow, dzięki za odpowiedzi, są bardzo pomocne :). Aczkolwiek chciałbym trochę uaktualnić pytania:

1. OK, wszystko jasne :).
2. Sytuacja, o którą mi chodzi, to tak,a w której crawler nie ma w zasięgu hatchery - widziałem takie zagrywki na Antiga Shipyard, grał NesTea albo Idra, nie pamiętam dokładnie. Heliony przejeżdżając obrywają 1-2 razy. Stawiając spine'a przy hatchery, wydaje mi się, ze heliony oberwałyby więcej razy, biorąc pod uwage jeszcze obronę królową.
3. OK, wszystko jasne :).
4. OK, wszystko jasne :).
5. Czasami widuję ht w ofensywie, kiedy protoss idzie zealot/archon. Po rzuceniu storma ht dołączają do istniejących archonów.
6. Zerg ma bardz późny anti air, czy nie dałoby się harrasować zerga 2-3 vikingami, i męczyć go supply blockiem? Czy to, że są mało cost effective ma znaczenie przy fakcie, że terran ma muły i prawie zawsze się walluje?
7. Teoretycznie macie rację, strata minerałów, ale np. 5 BLi to bardzo duża różnica. A nadwyżka minerałów i tak często jest duża...
8. Cos nie tak. Skoro kiwikaki może poprawić mobilność mothershipem w late game, a MC potrafi sobie poradzić bez tego, to musi być inna przyczyna. Podejrzewam, że istnieje gdzieś jakiaś dziura w czasie, gdzie zerg ma znaczną przewagę. Podejrzewam, że gdzieś w mid game, może ok 10 minuty, ale nie wiem dokładnie, więc pytam.
9. OK, wszystko jasne :).
10. OK, wszystko jasne :).
11. OK, wszystko jasne :).
12. Nie pytałem o progamerów, ale ogólnie. Nie wiem co się dzieje w platynie/diamencie, praktycznie nie widziałem stamtąd replayów.
13. OK, wszystko jasne :).
Ateriusz #637
Ateriusz
18.12.2011 13:14Wpis zamieszczony przez: Nesk
Nie tylko protossa. Ogólnie rzucanie auto-turretami w minerały jest strasznie irytujące, zwłaszcza że pojedynczy prawie zabija queena. A dlaczego nie są używane ? To chyba po prostu lenistwo.

No masz rację progamerzy z korei są leniwi ^^
ŋesĸ #123
ŋesĸ
12. Czy Raven może być wykorzystywany do harrasowania protossa? Jeżeli tak, to dlaczego tak nie jest? Nigdy nie widziałem, żeby ktoś podleciał ravenem i strzelił seeker missle w proby...

Widzisz gdzieś wzmiankę o Korei ? Ja nie. Czyżby coś ze mną było nie tak ?
Adwiser #540
Adwiser
po co robić ravena i bawić się jakieś grupy/harrasy skoro masz uber taktykę, jeszcze ci nie wyjdzie harras tym ravenem i będziesz do tyłu, a tak bunkry, baza, mule i gg ;P
ŋesĸ #123
ŋesĸ
Nie no, nie przesadzajmy, bo teraz prawdę mówiąc to terek ma trochę ciężko z tossem.
Selen #594
Selen
19.12.2011 14:51Wpis zamieszczony przez: Nesk
Nie no, nie przesadzajmy, bo teraz prawdę mówiąc to terek ma trochę ciężko z tossem.

Nie wierzę że coś takiego wyszło od Neska
ŋesĸ #123
ŋesĸ
Nigdy nie wiadomo skąd wyskoczy ZOMO. Tak samo jest ze mną :P
Kapeselus
Kapeselus
Community
1. OK, wszystko jasne :).
2. Ciężko powiedzieć, musiałbyś dać konkretny przykład gry albo screenshota. Ogólnie celem nie jest zniszczenie helionów lub zadanie im obrażeń, tylko trzymanie ich z dala od robotnic i zniechęcenie do jakiejkolwiek formy harassu. Macro zergi, jak IdrA czy NesTea stawiają na maksymalną ilość robotnic i każdy minerał wydany na zerglingi to minerał zmarnowany.
3. OK, wszystko jasne :).
4. OK, wszystko jasne :).
5. Jeśli pytasz czemu ht nie jest aż tak często używany w grach, to odpowiedzią jest tylko metagame. Mimo to obserwuję zwyżkowy trend ht w PvZ. Ciężkie pytanie. To, że po rzuceniu burzy ht zmieniane są w archonty, to kwestia tego, że większość większych bitew w SCII kończy się dopiero wtedy, gdy jednej strony już nie ma. Gracze rzadko podejmują decyzje o wycofaniu z różnych powodów (np. są na biomasie), ale wydaje mi się, że będzie to wyglądać tak jak w BW: wraz ze wzrostem umiejętności i zdobytym doświadczeniem, gracze zaczną podejmować coraz lepsze i szybsze decyzje. Przy obecnym stanie rozgrywki wygodniej jest mieć archonta niż 2 ht z małą ilością energii, gdyż gracze rzadko kalkulują przyszłościowo i wychodzą z założenia, że odbudowa armii jest najprostsza i najskuteczniejsza. Czasami też nie wiedzą na 100%, kiedy wygrywają bitwy, a kiedy przegrywają.

W BW normalne było jak najdłuższe utrzymywanie HT przy życiu. Innym powodem jest też przyzywanie jednostek. Warp-In sprawia, że łatwo jest zastąpić brakujące HT nowymi, co sprawia, że oczekiwanie na odnowienie energii bywa mniej opłacalne, niż przyzwanie nowych, jeśli ma się potrzebne środki. W BW było to jeszcze dodatkowe 45 sekund budowy (przyzywanie HT to 50 sec, w SCII z dostępnym Warp-Inem jest to 5).
6. To kwestia poszczególnych buildów. Na dobrego i przygotowanego przeciwnika rzadko można zadać wystarczające obrażenia, gdyż taki build sprawia, że ciężko jest nie być w plecy pod kątem ekonomii i nie być wystawionym na łatwy kontratak. Jest to też dość łatwe do skontrowania i stąd daje zergowi dużo swobody, podczas gdy terran inwestuje czas i surowce na dość drogi i mało efektywny build. Tak chyba pozostanie, dopóki nie pojawi się jakiś geniusz, jak to już bywało w przeszłości ^^
7. To bardzo sytuacyjne. Czasem gracze tego po prostu nie robią, gdyż nie mają wystarczającej nadwyżki, czasu lub chęci :)
8. Tutaj musiałbym najpierw potwierdzić, że to prawda, czego nie zrobię ^^
9. OK, wszystko jasne :).
10. OK, wszystko jasne :).
11. OK, wszystko jasne :).
12. Kruki pojawiają się czasem w grach. Problemem jest często to, że trzeba się nim specjalnie zajmować, gdyż jest drogi i wymaga mikro, a istnieją łatwiejsze i z pozoru silniejsze opcje nękania przeciwnika (dropy, heliony). Najlogiczniej można to wytłumaczyć tym, że terranie polegają mocno na bio, a do tego potrzeba promów, które najlepiej budować z portu gwiezdnego z reaktorem, a do kruka potrzeba laboratorium technologicznego. Zamiast się bawić w zmienianie addonów i zużywanie czasu, który można wykorzystać na budowę promów, łatwiej po prostu... nie budować kruków. Póki co najczęściej można je zobaczyć w różnych wariacjach wczesnych allinów ze strony terrana. Zgaduję, że wraz z upływem czasu i wzrostem umiejętności graczy zaczniemy je widywać częściej, gdyż np. roboty obrony punktowej czy pociski Łowca są bardzo skuteczne. Kiedy to się stanie, to chyba nie wie nikt :) PS. Pocisk Łowca jest praktycznie tak samo szybki jak zbieracze (2.75 vs 2.81).
13. OK, wszystko jasne :).
ŋesĸ #123
ŋesĸ
20.12.2011 14:42Wpis zamieszczony przez: Kapeselus
Pocisk Łowca jest praktycznie tak samo szybki jak zbieracze (2.75 vs 2.81).

Tylko że wystarczy oddzielić od reszty ekipy tego, w który został wycelowany seeker i skuteczność spada praktycznie do zera. O ile w niższych ligach ktoś może mieć z tym problem, to wyżej nie ma już żadnego. Dlatego auto-turrety moim zdaniem są znacznie skuteczniejsze, zwłaszcza że dość długo działają, przez co dopóki nie zostaną zniszczone, nici ze zbieranie minerałów/
MyLittlePony #949
MyLittlePony
6. Dlaczego terranie tak rzadko wypuszczają 2-3 vikingi w TvZ, żeby sobie urządzić Overlord hunting?

sam sie zastanawiam :P jednym vikingiem za 150/75 mozna zestrzelic duzo overlordow poza baza zerga . Ja sie tam nie znam nie gram terkiem ale jako toss czasem lubie wyposcic pare fenixow albo voida zeby zestrzelic overlordy
Selen #594
Selen
20.12.2011 17:39Wpis zamieszczony przez: dAN
sam sie zastanawiam :P jednym vikingiem za 150/75 mozna zestrzelic duzo overlordow poza baza zerga . Ja sie tam nie znam nie gram terkiem ale jako toss czasem lubie wyposcic pare fenixow albo voida zeby zestrzelic overlordy

Dużo nie zestrzelisz, ale nikomu nie przyjdzie do głowy że zerg będzie musiał pochować ovki do bazy i stracić tym samym wizje - jest się dosłownie ślepym na dropy i inne tanie zagrywki do momentu aż wyjdą mutale i pogonią towarzystwo.
Serengir #625
Serengir
Odnośnie pytania o Banshee - po pierwsze gdy takie zagranie zostanie odkryte jest łatwe do skontrowania (często kontra jest "wbudowana" w build - na przykład 1/1/1), po drugie progamer musi się liczyć z tym, że przeciwnicy śledzą jego mecze i starają się przygotować pod niego, nadużywanie jednej taktyki może się w takim przypadku źle skończyć.

W mid/late game pojedyncze banshee nie zrobią więcej niż drop marines (ze stimem i ulepszeniami) a większe ilości oznaczają spory wydatek i ich wjazd może być dla przeciwnika sygnałem do ataku, gdy zda sobie sprawę, że w wojska lądowe prawdopodobnie zainwestował więcej.

To powiedziawszy właśnie trwa TteSports XMAS cup, w którym Polt szaleje z helikopterkami - zarówno przeciw zergom (Nerchio) jak terranom (Kas). Oczywiście wspiera je wjazdem od frontu lub poprzedza mocną agresją przy użyciu marines/helionów, ale operuje nimi z taką gracją, że naprawdę przyjemnie się to ogląda.

EDIT: No i się doczekał - Kas w ciemno skontrował jego banshee i pozamiatał serię :]

Prosimy o zgłaszanie wszelkich naruszeń Kodeksu zachowania, jak np.:

Groźby użycia przemocy. Bierzemy je na poważnie i powiadomimy odpowiednie władze.

Wpisy zawierające dane osobowe innych graczy, jak rzeczywiste adresy, adres e-mail, numery telefonów oraz nieodpowiednie zdjęcia i/lub filmy.

Nękanie lub obraźliwy język. Nie będziemy tego tolerować.

Kliknij tutaj, by zobaczyć Zasady zachowania na forach.

Zgłoś wpis # zamieszczony przez
Przyczyna
Podaj wyjaśnienie (maksymalnie 256 znaków)

Zgłoszono!

[Zamknij]