Temat Sztuka wojny w StarCraft – podstawy ekonomii
Community
Edytowany przez: Wuluxar, dnia 17.01.12 17:01 (UTC)
Strategia, taktyka i umiejętności. W rywalizację w StarCraft II zaangażowany jest legion wprawnych taktyków i błyskotliwych strategów, kierujących armiami zergów, protosów i terran w wojnie, która swoim zasięgiem obejmuje cały Sektor Koprulu. Wiedza daje władzę - najwięksi dowódcy w historii zawdzięczają swoje zwycięstwa nie tylko własnemu geniuszowi strategicznemu, ale także pilnej nauce sztuki wojennej i taktyk, stosowanych przez tych, którzy prowadzili dawniej własne kampanie. Ty także możesz sięgnąć po różne, wartościowe zasoby i dlatego właśnie zachęcamy cię do dyskusji.

Czy jesteś weteranem StarCrafta II? Może dopiero rozpocząłeś/rozpoczęłaś swoją przygodę z grą i dążysz do poprawienia swoich umiejętności? W regularnie zamieszczanych wątkach do dyskusji zapraszamy graczy ze wszystkich poziomów umiejętności do zadawania pytań, zamieszczania powtórek i przekazywania porad na temat sposobów na zrozumienie i przezwyciężenie najbardziej popularnych jednostek i strategii.

W tym tygodniu analizujemy podstawy ekonomii. Jakie kroki podejmujesz, by mieć pewność, że twoja gospodarka nieustannie się rozwija?

Zasady dyskusji z serii „sztuka wojny”:

• Trzymaj się zasad. Wszystkie wpisy powinny przestrzegać zasad postępowania i pozostałych wytycznych. Możesz się nie zgadzać z inną opinią, ale rób to z szacunkiem dla drugiej osoby. Kiedy masz przeciwne zdanie skup się na treści, a nie autorze, jego statystykach lub jego postrzeganym przez ciebie poziomie umiejętności.
  • Wypowiadaj się konstruktywnie. Cel tego wątku to dzielić się skutecznymi taktykami i strategiami; przystosowywać się do nowych realiów, przezwyciężać problemy i stawać się lepszym graczem. Twierdzenie, że jednostka lub strategia jest OP (zbyt mocna) nie przyczynia się do udanej nauki gry i zwykle kieruje dyskusję na inne tory.
  • Żaden z wątków z tej serii nie jest twoją osobistą mównicą. Każdy z nich stworzony został, aby społeczność mogła między sobą dyskutować strategie i taktyki. Ich celem nie jest forsowanie osobistych opinii na temat balansu gry lub jej designu.
  • Ogranicz snucie domysłów. Tworzenie teorii jest jedną z części tych dyskusji, ale najlepiej jest wypowiadać się na temat i skupiać się na faktach.
  • Ważne: prosimy o przekazywanie objaśnień i bycie przygotowanym/ą do zamieszczania dowodów. Wątki takie jak ten istnieją do podniesienia poziomu dyskusji na temat strategii. Gdzie można, prosimy o zamieszczanie powtórek, pokazujących taktyki lub techniki, które twoim zdaniem są skuteczne. Korzystając z filmików lub powtórek prosimy o dopisanie czasu, aby łatwiej było innym znaleźć określone momenty, które masz na myśli.
  • Zadawaj pytania! Wątki takie jak ten nie istnieją tylko dla doświadczonych graczy, ale także dla tych, którzy dopiero uczą się grać i chcą poprawić swoje umiejętności.
Adrian #239
Adrian
Ja na początku robię tylko dronki i drugą bazę, potem trzecią przy ok 30 dronach i póki co do 45-50 dron (max dla mnie) jest w minerałach. Potem robię gaz (nie licze tego pierwszego vespene gas dla speedlingów czy robieniu baneli). Jak wróg atakuje mnie banshee czy voidami to mam min. 1-2 spory w bazie i po 2-3 quueeny na każdą z baz. Bo kto powiedział że trzeba mieć quuena na bazę? I potem robię wojo (w zależności od tego jakim typem wojsk dysponuje przeciwnik i czy nie robi rushów). Do tego mogę zrobić 4-5 spinów do 1 expo jeśli zajdzie potrzeba(w przypadku rushu spiny i queeny obronią to + może niewielka pomoc lingów/speedlingów). A i trzeba robić najpierw minimum 1 creep tumor bo bez tego zergi są na straconej pozycji.
Zeetox #730
Zeetox
Ja po prostu non-stop pompuje SCV dopóki nie będę miał ok. 65-70. No i cały czas staram się produkować jednostki, tak, żeby moje minerały nie przekraczały 500 dopóki nie będę miał wymaksowanej armii.
Razz #553
Razz
Ja osobiście długie lubię makro gry. Staram się zazwyczaj grać fe i cały czas jak mogę to produkuje proby ewentualnie nowe gaty + upy i to wszystko :>
Mydelko #858
Mydelko
Ja podczas gry co chwilke robie po 2 scv na gaz po 3 robie zazwyczaj 2 rafinerue jak sie skoncza to 2 w innym miejscu i armia idzie
ElChupacabra #375
ElChupacabra
przy tylko 2 rafineriach masz trochę mizerny przypływ gazu, ledwo na unity starczy, a co dopiero upgrade. 4x gaz to minimum w mid/late game, a 6 to idealnie :)
Selen #594
Selen
ZvP: "Ice fisher", potem deny 3rda przeciwnikowi z postawieniem własnego
ZvT: First hatch, zakładanie expów na potęgę i dronowanie między pushami przeciwnika

19.01.2012 16:55Wpis zamieszczony przez: Dawid
przy tylko 2 rafineriach masz trochę mizerny przypływ gazu, ledwo na unity starczy, a co dopiero upgrade. 4x gaz to minimum w mid/late game, a 6 to idealnie :)

Farmer detected

DeSlupecki #912
DeSlupecki
ja narpiew robie dronki do wszystkih mkinerałuf (2) i jednego (1) do budowy (razem 3) i robie pełno marins i bunkrów (zwykle B=10 M=100)a potyem wiencej ERK,Robotnic lub Dronów protosów i zwykle jak sie uda 3-6 baz i tam wszystkie budynki. (koszary 1-4, fabryka 1-4, port kosmiczny 1-2)
DeSlupecki #912
DeSlupecki
a do gazu po 2 dronki

Prosimy o zgłaszanie wszelkich naruszeń Kodeksu zachowania, jak np.:

Groźby użycia przemocy. Bierzemy je na poważnie i powiadomimy odpowiednie władze.

Wpisy zawierające dane osobowe innych graczy, jak rzeczywiste adresy, adres e-mail, numery telefonów oraz nieodpowiednie zdjęcia i/lub filmy.

Nękanie lub obraźliwy język. Nie będziemy tego tolerować.

Kliknij tutaj, by zobaczyć Zasady zachowania na forach.

Zgłoś wpis # zamieszczony przez
Przyczyna
Podaj wyjaśnienie (maksymalnie 256 znaków)

Zgłoszono!

[Zamknij]