|
Community
|
Strategia, taktyka i umiejętności. W rywalizację w StarCraft II zaangażowany jest legion wprawnych taktyków i błyskotliwych strategów, kierujących armiami zergów, protosów i terran w wojnie, która swoim zasięgiem obejmuje cały Sektor Koprulu. Wiedza daje władzę - najwięksi dowódcy w historii zawdzięczają swoje zwycięstwa nie tylko własnemu geniuszowi strategicznemu, ale także pilnej nauce sztuki wojennej i taktyk, stosowanych przez tych, którzy prowadzili dawniej własne kampanie. Ty także możesz sięgnąć po różne, wartościowe zasoby i dlatego właśnie zachęcamy cię do dyskusji.
Czy jesteś weteranem StarCrafta II? Może dopiero rozpocząłeś/rozpoczęłaś swoją przygodę z grą i dążysz do poprawienia swoich umiejętności? W regularnie zamieszczanych wątkach do dyskusji zapraszamy graczy ze wszystkich poziomów umiejętności do zadawania pytań, zamieszczania powtórek i przekazywania porad na temat sposobów na zrozumienie i przezwyciężenie najbardziej popularnych jednostek i strategii. W tym tygodniu analizujemy zagięcie czasoprzestrzeni. Uważne zaginanie czasoprzestrzeni może przesądzić o zwycięstwie lub porażce. W jaki sposób najlepiej według ciebie wykorzystywać zagięcie czasoprzestrzeni w kolejnych fazach gry przeciwko poszczególnym rasom? Zasady dyskusji z serii „sztuka wojny”:
|
06.02.2012
|
|
Na PvZ oczywiście Archon toilet to podstawa, żeby wygrać w late game.
Na PvT trzeba wrzucić w Vortex zarówno Ghosty jak i Vikingi, żeby to miało jakiś sens, wtedy bio można rozjechać colosami i HT. Niestety w większości sytuacji Ghost zdąży rzucić EMP na MS, więc nie opłaca się za bardzo tego robić, no chyba, że lecimy w 1-2 base Mothership rush i Terran nie ma Vikingów ani Ghostów. Na PvP trzeba wrzucać w Vortex te jednostki, które akurat kontruja naszą kompozycję, czyli najczęsciej Zealoty i Archony |
07.02.2012
Zaloguj się, by ocenić
|
|
Edytowany przez: Selen, dnia 07.02.12 15:10 (UTC)
Na PvZ oczywiście Archon toilet to podstawa, żeby wygrać w late game. To jest temat o Chrono boost... W early wszystkie CB idą na proby, w mid: PvT= CB na upy PvP= CB na jednostki PvZ= CB na dodatkowe proby w late wszystko idzie w boostowanie jednostek |
07.02.2012
Zaloguj się, by ocenić
|
|
PvZ - zawsze na proby, w sytuacjach kryzysowych oraz FFE +1 fast zealot push na jednoski; 2+ bazy na upgrade'y oraz mothership, kiedy przyjdzie już na niego pora
PvP - 4g - jednostki, 2+ bazy - proby i upy lub kolosy/immo, zależy jak się rozgrywka potoczy PvT - na początku mocno w probe'y, ew. fast stalker przeciw fast marine expand; potem upy forge i charge+blink;
W mid/late rzadko boostuje jednostki, przy 12+ gate'ach nie trzeba tego robić; chyba, że mam już wszystkie ważne upy. |
07.02.2012
Zaloguj się, by ocenić
|
ta i colosy też Ci z z bram wychodzą? Nie wiem jak jest w tej Twojej platynie ale samymi gate unitami nie wygrasz gry. |
07.02.2012
Zaloguj się, by ocenić
|
A zdziwiłbyś się. |
07.02.2012
Zaloguj się, by ocenić
|
|
Odbiegacie od tematu:P
Generalnie chrono boost, moim zdaniem, powinien służyć do zdobycia przewagi nad przeciwnikiem. Jest zdolnością specyficzną dla rasy, więc i zysk jest unikalny. Dlatego w zależności od rasy przeciwnika trzeba przyśpieszać inne rzeczy. Często najważniejsze jest uzyskanie przewagi w upgrade'ach, czy to forge +1 +2 +3; często, w odpowiedzi na skład armii przeciwnika musimy szybko zdobyć jakiś upgrade lub dobudować jednostek określonego typu. De facto CB można używać na dwa ogólne sposoby - jako stałe wzmocnienie np. produkcji, gdy tylko się pojawi energia, lub jako reakcję na działanie przeciwnika. W moim przypadku nie jest to świadoma decyzja, a konsekwencja tego, że mam za mało APM by dobrze wykorzystywać CB. Często mam wobec tego rezerwę, którą mogę wykorzystać na szybką zmianę z kolosów na HT, ew. dorobienie blink/charge w miarę potrzeb. Dla pro graczy prawdopodobnie jest to świadoma decyzja - czy zużywać CB na bieżąco, czy mieć rezerwę do wykorzystania w miarę pojawiania się potrzeb. |
07.02.2012
Zaloguj się, by ocenić
|
Na PvZ oczywiście Archon toilet to podstawa, żeby wygrać w late game. Używam angielskiej wersji, więc nie znam tłumaczeń wszystkich i mi się rypło :P Jaki fail, usuńcie moje posty |
07.02.2012
Zaloguj się, by ocenić
|
|
Edytowany przez: Yaba, dnia 08.02.12 16:47 (UTC)
Na każde ciało istnieje przeciwciało i na każdy sposób istnieje anty-sposób.
Jak w marynarzu - kamień >norzyce>papier>kamień. Problem jest w tym aby odpowiednio, szybko zareagować i nie dać się ponieść zgubnej rutynie. Co z tego że mass lingi są dobre na mass marines ? Doświadczony gracz wymircuje marinami i d u p a zbita. |
08.02.2012
Zaloguj się, by ocenić
|
Na każde ciało istnieje przeciwciało i na każdy sposób istnieje anty-sposób. Marynarz i ''kamien, papier, nozyce'' to są dwie różne gry xD |
09.02.2012
Zaloguj się, by ocenić
|