|
Community
|
Wprowadzając nową mapę o nazwie „Stocznia na Antidze (1.4.3 Balance v2.0)”, chcemy przetestować pewne zmiany w balansie rozgrywki, które zamierzamy udostępnić reszcie graczy mniej więcej w następnym tygodniu. Zmian nie będziemy sprawdzać w osobnym środowisku testowym. Zamiast tego postanowiliśmy zmodyfikować balans rozgrywki na wspomnianej wyżej mapie. Powinno to ułatwić zapoznanie się zmianami, ponieważ nie trzeba będzie pobierać i logować się do osobnego klienta testów publicznych (PRT).
Kiedy nadejdzie czas aktualizacji gry i wprowadzenia zmian w balansie rozgrywki, wykorzystamy inny proces niż dotychczas.
Więcej informacji na temat wprowadzanych zmian można znaleźć we wpisie na blogu pod tytułem Wezwanie do akcji: Testy balansu gry. Chcielibyśmy też bardzo podziękować za waszą pomoc i komentarze. |
04.05.2012
|
|
Edytowany przez: MVE, dnia 04.05.12 21:08 (CEST)
Overlord speed:
Trochę za szybki jest bo zescautowałem 2 graczy w zaledwie minute, a wyslalem overa po rozpoczęciu gry i teraz scaut dronką nie będzie wymagany, proxy ucierpią też na tym ;/ Energia quenów: Ta zmiana jest według mnie bez sensu bo zagrałem 2 vs 2, normalnie robiłem dronki i spawnowalem larvy tylko że przy 6 quenach miałem zacreepowaną 2/3 mapy... w 11 minucie Obs: Często gram build helion drop i banshe cloak. Bardzo dużo jest przypadków gdzie zdołam zniszczyć z 8 probek zanim obs się zrobi. Te 10 cennych sekund jest ważne. może spowolnić obserwatora ? |
04.05.2012
Zaloguj się, by ocenić
|
|
Szybkość overa jest wystarczająco dobra, nie zawsze scout kończy się jego stratą. Dzięki tym zmianom zerg może stać się mniej podatny na różne niespodzianki ze strony tossów i terków. Nie wprowadza natomiast to więcej zmian ponadto iż creep szybko się rozszerza. Dodatkowo zerg nie ma możliwości wykonania harasu na swoim oponentach, tak jak terran banshee czy helionami, natomiast dzięki tym ulepszeniom mógłby znacznie efektywniej się przed nimi bronić. Jak dla mnie balans jest okej.
|
05.05.2012
Zaloguj się, by ocenić
|
|
Edytowany przez: Drak, dnia 05.05.12 14:01 (CEST)
Zagrałem na tej mapie, jednak królowa miała po spawnie 25 energii zamiast 50.
Natomiast szybkosc ovka super. |
05.05.2012
Zaloguj się, by ocenić
|
|
Edytowany przez: FireFrost, dnia 05.05.12 15:50 (CEST)
Przez skrócenie czasu budowania obserwatora zostanie znacznie osłabiony Banshee rush na Protosa, a zagranie to nie było moim zdaniem zbyt silne. Proszę, żeby ktoś się temu przyjrzał i sprawdził, czy Banshee rush jest jeszcze opłacalne vs Protos. Szkoda by było, jakby ta taktyka zniknęła z użycia. Czy w związku ze skróceniem czasu budowy Obserwatora nie było by właściwe wydłużenie czasu budowy Zakładu Robotyki?
|
05.05.2012
Zaloguj się, by ocenić
|
|
Po skróceniu czasu produkcji obserwera można grać 3g przed robo bez obawy że straci się kilka probek przez banshee. Moim zdaniem to wyklucza możliwość użycia Cloaka w early vs Protoss.
|
05.05.2012
Zaloguj się, by ocenić
|
|
Żegnaj duchu, żegnaj banshee, co będzie następne? czołg?
|
05.05.2012
Zaloguj się, by ocenić
|
|
No nie mam nic przeciwko ;]
Ale tak szczerze, to zmiany bardzo dobre nie za mocne, a dla mnie jako zerga zawsze byl dylemat czy najpierw incject czy tumor. Tego problemu juz bogu dzieki nie bedzie |
05.05.2012
Zaloguj się, by ocenić
|
Będzie, zmiana ta została wycofana. W zamian Queen dostała 5 range versus Ground zamiast 3. |
05.05.2012
Zaloguj się, by ocenić
|
WHY!?!?!?!??!??!?!?! lepszy był już 50energi na start |
06.05.2012
Zaloguj się, by ocenić
|
|
Zmiany:
Queen z dodatkową energią i zasięgiem - super (naprawdę super), Overlord z dodatkowym speedem - dobry w early potem w late może być lekko przegięty, Observer - 10 sekund w tą czy tam nie ma różnicy dla mnie, ale może być. |
06.05.2012
Zaloguj się, by ocenić
|
|
Edytowany przez: Vouch, dnia 06.05.12 19:31 (CEST)
Mam pytanie, czy szybkosc poruszania sie nadrzadcow zwiekszy sie po ulepszeniu szybkosci w Lair, czy po tym upie zostanie taka sama jak obecnie?
|
06.05.2012
Zaloguj się, by ocenić
|
|
Zergi za szybko będą creepować. Proponowałbym, aby po anulowaniu rozwijającego się creep turmora nie było możliwości wypuszczenia nowego. Dłuższy czas budowy albo coś. Zergi i tak całą mapę tym potrafią zasyfić :p
|
06.05.2012
Zaloguj się, by ocenić
|
Mam pytanie, czy szybkosc poruszania sie nadrzadcow zwiekszy sie po ulepszeniu szybkosci w Lair, czy po tym upie zostanie taka sama jak obecnie?Będzie taka sama jak obecnie. Zmienia się tylko prędkość "bezupowa". |
07.05.2012
Zaloguj się, by ocenić
|
|
Z punktu widzenia zerga: poprawa wczesnego zwiadu wynikająca ze zwiększenia prędkości
bazowej overlordów jest bardzo pozytywna. Już na poziomie wysokiego złota/niskiej platyny gracze są dość ogarnięci żeby strącać overlordy zanim te dolecą na pozycję i cokolwiek zobaczą. Zwiększenie zasięgu królowych +2 vs ground uważam za odrobinę przesadzone, +1 w zupełności by wystarczyło. |
07.05.2012
Zaloguj się, by ocenić
|
Speed po upg jest taki sam jak przed buffem. |
15.05.2012
Zaloguj się, by ocenić
|
|
Edytowany przez: daVvy, dnia 21.05.12 12:01 (CEST)
Hej czy to jakiś błąd po tym updejcie czy mi się coś przestawiło bo nie mogę przekazywać sojusznikom minerałów przesuwając kółkiem :/ A klikać sto razy to mi się nie chce:p
|
21.05.2012
Zaloguj się, by ocenić
|