Brak możliwości dania gotowości.

Pomoc Techniczna
Wstecz 1 4 5 6
Masakra to jest... Najpierw nic się w menu nie wyświetlało, a teraz nie mogę dać ''gotowości''
Mam tak samo nie ważne co zrobię
29.09.2018 16:26Wpis zamieszczony przez: MrSammy
Witam, też miałem ten sam problem, ale u mnie zadziałało tym sposobem :)
1)-Panel sterowania, sieć i internet, centrum sieci i udostępnienia, zmień ustawienia karty sieciowej, klikamy prawym na sieć , właściwości, wyszukujemy tu protokół internetowy w wersji 4 TCP/IPv4 klikamy na to, w wyskakującym oknie zaznaczamy Uzyj następujących adresów serwerów DNS, wpisujemy 1.1.1.1 w oknie poniżej 1.0.0.1 i klikamy ok Potem wybieramy Protokół internetowy w wersji 6 iPv6, zaznaczamy użyj następujących serwerów DNS i wpisujemy w polu Preferowany serwer DNS 2606:4700:4700::1111 a w miejsce poniżej 2606:4700:4700::1001 zatwierdzamy, wchodzimy do gry i czekamy do 5 minut powinno się udać POWODZENIA !!


Pomoglo dzieki
Witam gra u mnie też nie działa na zasadzie brak dziennych zadań i dać gotowości czy istnieje jakiś sposób na naprawę tego ?
Potwierdzam, działa! :) Po 3 dniach ubolewania....Masz u mnie kratę piwa kolego! Zapraszam do Trójmiasta po odbiór ;)

poniżej wklejam ponownie rozwiązanie:

Wpis zamieszczony przez: MrSammy
Witam, też miałem ten sam problem, ale u mnie zadziałało tym sposobem :)
1)-Panel sterowania, sieć i internet, centrum sieci i udostępnienia, zmień ustawienia karty sieciowej, klikamy prawym na sieć , właściwości, wyszukujemy tu protokół internetowy w wersji 4 TCP/IPv4 klikamy na to, w wyskakującym oknie zaznaczamy Uzyj następujących adresów serwerów DNS, wpisujemy 1.1.1.1 w oknie poniżej 1.0.0.1 i klikamy ok Potem wybieramy Protokół internetowy w wersji 6 iPv6, zaznaczamy użyj następujących serwerów DNS i wpisujemy w polu Preferowany serwer DNS 2606:4700:4700::1111 a w miejsce poniżej 2606:4700:4700::1001 zatwierdzamy, wchodzimy do gry i czekamy do 5 minut powinno się udać POWODZENIA !!
Próbowałem. I owszem działało. Jedną grę :(
Jeśli nie działa wam po zmianie DNS musicie:
- Włączyć Hotsa
- Alt+Tab i uruchomić wiersz poleceń
- Wipsać komendy: ipconfig /release, odczekać pare sekund i wpisać ipconfig /renew kiedy hots i blizzard app są odpalone
- Wrócić do hotsa i poczekać aż zaloguje was na nowo
U mnie zadziałało, tylko musze tak robić co gre.
To nie działa poza tym narażasz to tego próbuje to powodzenia każdemu idiocie:

Wpis zamieszczony przez: MrSammy
Witam, też miałem ten sam problem, ale u mnie zadziałało tym sposobem :)
1)-Panel sterowania, sieć i internet, centrum sieci i udostępnienia, zmień ustawienia karty sieciowej, klikamy prawym na sieć , właściwości, wyszukujemy tu protokół internetowy w wersji 4 TCP/IPv4 klikamy na to, w wyskakującym oknie zaznaczamy Uzyj następujących adresów serwerów DNS, wpisujemy 1.1.1.1 w oknie poniżej 1.0.0.1 i klikamy ok Potem wybieramy Protokół internetowy w wersji 6 iPv6, zaznaczamy użyj następujących serwerów DNS i wpisujemy w polu Preferowany serwer DNS 2606:4700:4700::1111 a w miejsce poniżej 2606:4700:4700::1001 zatwierdzamy, wchodzimy do gry i czekamy do 5 minut powinno się udać POWODZENIA !!
a i bez tej metody powyżej zagrasz jedna grę po uruchomieniu gry od nowa..
01.10.2018 16:11Wpis zamieszczony przez: AwarGard
To nie działa poza tym narażasz to tego próbuje to powodzenia każdemu idiocie:


???? :-/ nichuja nie rozumim...
czyli co?? póki co mamy mały rozbrat z HoTSeM i SC2 ? ja jebe
Witam wszystkich raz jeszcze!

Dziękuję za wpisy w tym temacie.

W tej chwili nie mam niestety dodatkowych informacji o źródle tych problemów i jedyne porady, które możemy zaoferować, są związane z połączeniem, chociaż ich skuteczność może być ograniczona do 1-2 gier.

Alternatywnym rozwiązaniem może być uruchomienie gry w trybie administratora za pomocą pliku HeroesSwitcher_x64.exe z folderu Support64 w katalogu instalacyjnym gry.

Czy problem pojawiał się także przed ostatnią aktualizacją?

Pozdrawiam i przepraszam za niedogodności.
witam. Nie , nie było takich problemów wcześniej te nieporozumienia rozpoczęły sie w ten piatek (28 września).
Nigdy nie miałem takich problemów.

01.10.2018 18:29Wpis zamieszczony przez: Madkipar
Alternatywnym rozwiązaniem może być uruchomienie gry w trybie administratora za pomocą pliku HeroesSwitcher_x64.exe z folderu Support64 w katalogu instalacyjnym gry.


W cewe takie rozwiązania co nie działają. Mogę prosić o coś co w końcu zadziała?
Witam wszystkich raz jeszcze!
Czy problem pojawiał się także przed ostatnią aktualizacją?


Nie, problem zaczął się w ten piątek/sobotę.
Czy możecie także podać nazwę dostawcy usług internetowych oraz sposób łączenia się z siecią (Wi-Fi, kabel) oraz czy mieliście możliwość przetestowania innego połączenia?
29.09.2018 16:26Wpis zamieszczony przez: MrSammy
Witam, też miałem ten sam problem, ale u mnie zadziałało tym sposobem :)
1)-Panel sterowania, sieć i internet, centrum sieci i udostępnienia, zmień ustawienia karty sieciowej, klikamy prawym na sieć , właściwości, wyszukujemy tu protokół internetowy w wersji 4 TCP/IPv4 klikamy na to, w wyskakującym oknie zaznaczamy Uzyj następujących adresów serwerów DNS, wpisujemy 1.1.1.1 w oknie poniżej 1.0.0.1 i klikamy ok Potem wybieramy Protokół internetowy w wersji 6 iPv6, zaznaczamy użyj następujących serwerów DNS i wpisujemy w polu Preferowany serwer DNS 2606:4700:4700::1111 a w miejsce poniżej 2606:4700:4700::1001 zatwierdzamy, wchodzimy do gry i czekamy do 5 minut powinno się udać POWODZENIA !!
Tak jak reszta, problemy zaczęły się piątek 28.09 , nigdy wcześniej takich nie było.

Lokalny dostawca internetu "Net-Com Wasilewski Kamil" na LTE Play gra działa normalnie.

Zarówno na podłączeniu Wi-fi jak i po kablu jest ten sam problem - jest napisane, że "ten tryb rozgrywki jest obecnie wyłączony". Internet działa normalnie, inne gry blizzarda również łączą się normalnie.

Nie chcą się wczytywać nowe zadania i gry dowolne bójki. Ustawienie TCP/IPv4 i v6 pomaga tylko doraźnie problem wraca. Wyczyszczenie w cmd IP pomogło też na jeden raz, przy czym zanim wczytała się gra wywaliło mnie z 4 razy z kolejki z całą grupą. Po uruchomieniu jako administrator pliku switcher64 wyrzuca na agencie battle net aktualizuj, którego nie można wczytać pojawia się błąd - https://eu.battle.net/support/pl/article/2667

Na innych serwerach niż EU ten sam problem

Nie pomogła ani naprawa z agenta ani ponowne ściągnięcie gry.

Dosyć długo pokazywało się również okienko z łączeniem strumieniowym z serwerem - wolno się ściągało pomimo 20 mb download /2 mb upload. To tyle ode mnie.

Dołącz do konwersacji

Powrót do forum