Teraz bezpieczne logowanie do stron oferujących opcję Zaloguj z Blizzard jest jeszcze łatwiejsze; a najlepsze w tym wszystkim jest to, że masz pełną kontrolę nad tym, którymi fragmentami swojego Konta Blizzard dzielisz się ze witrynami stron trzecich.

A działa to tak

  1. Na stronie korzystającej z tej funkcji wybierz Zaloguj z Blizzard.
  2. W razie konieczności zaloguj się na swoje Konto Blizzard.
  3. Zobaczysz jakich specjalnych uprawnień wymaga strona. Możesz zablokować dostęp do określonych informacji.
  4. Wciśnij OK, aby udzielić dostępu aplikacji lub stronie internetowej.
  5. Zostaniesz przekierowany do pierwotnej aplikacji lub strony.
  6. Przez następne 30 dni, Blizzard będzie pamiętał uprawnienia, których udzieliłeś danej aplikacji. Przy następnym logowaniu, po prostu wybierz Zaloguj z Blizzard i gotowe!

Blizzard może poprosić o ponowne przydzielenie uprawnień aplikacji lub stronie internetowej z kilku przyczyn:

  • Uprawnienia są ważne tylko przez 30 dni. Po upływie tego okresu, Blizzard poprosi o ponowne zatwierdzenie dostępu aplikacji do informacji wybranych wcześniej.
  • Aplikacja lub strona internetowa, mogła dodać kolejne uprawnienia. Aby otrzymać więcej informacji od Blizzard, wymagana jest twoja zgoda.
  • Aplikacja lub strona może potrzebować więcej uprawnień niż pierwotnie udzieliłeś. W takim wypadku nastąpi przekierowanie do Blizzard w celu zalogowania. Jeżeli jesteś już zalogowany, Blizzard pokaże listę wymaganych uprawnień. Na przykład, aby pozwolić stronie lub aplikacji na wyświetlenie twojej postaci z WoWa, może pojawić się prośba o dostęp do listy twoich postaci w WoW.

Bezpieczeństwo

Poniżej opisano kilka czynności, które pomogą zapewnić bezpieczeństwo twojego Konta Blizzard podczas korzystania z opcji Zaloguj z Blizzard:

  • Sprawdź czy strona logowania wyświetla adres https://battle.net
  • Jeżeli nie jesteś pewien czy dana strona jest bezpieczna, otwórz nowe okno i wejdź na stronę Battle.net, zaloguj się i wróć do poprzedniej strony. Jeżeli jest bezpieczna, uzyskasz dostęp do strony bez potrzeby ponownego logowania, ponieważ już zalogowałeś się do konta Blizzard.

Użytkownicy mogą sami zadecydować, którymi danymi dzielą się z witrynami i aplikacjami stron trzecich. Przy pierwszym logowaniu lub ponownej autoryzacji aplikacji możesz wybrać, do których informacji będą miały dostęp w wyskakującym oknie Zaloguj z Blizzard.

Aby cofnąć dostęp aplikacji:

  1. Zaloguj się na stronę swojego Konta Blizzard
  2. Wybierz Opcje bezpieczeństwa.
  3. Wybierz Upoważnione aplikacje. Zostanie wyświetlona lista aplikacji oraz uprawnienia jakich im udzieliłeś.
  4. Znajdź i usuń aplikacje, których uprawnienia chcesz cofnąć.

Aby zmienić uprawnienia, które przyznałeś aplikacji:

  1. Zaloguj się na stronę swojego  Konta Blizzard.
  2. Wybierz Opcje bezpieczeństwa.
  3. Wybierz Upoważnione aplikacje. Zostanie wyświetlona lista aplikacji oraz uprawnienia jakich im udzieliłeś.
  4. Znajdź i cofnij aplikację, którą chcesz zmienić.
  5. Wróć do strony/aplikacji i zaloguj się ponownie korzystając z funkcji Zaloguj z Blizzard.
  6. Kiedy wyświetli się odpowiedni ekran, udziel aplikacji dostęp tylko do danych, którymi chcesz się dzielić.

Deweloperzy

Jeżeli jesteś deweloperem i chcesz dodać funkcję Zaloguj z Blizzard do swojej strony internetowej, odwiedź Blizzard Strona dla Deweloperów.