Rzeczywiste ID pozwala znajomym na podgląd swoich prawdziwych imion i nazwisk, ale są to jedyne dane osobowe objęte tą usługą. Gdy gracze wyrażą zgodę na znajomość z wykorzystaniem Rzeczywistego ID, to uzyskają dostęp do następujących funkcji:

  • Czat pomiędzy różnymi grami
  • Podgląd statusu znajomego z Rzeczywistym ID
  • Międzyserwerowe grupy World of Warcraft (w ramach tej samej frakcji)
  • Znajomi Znajomych
Zmień ustawienia Rzeczywistego ID

Znajomi Znajomych

Kliknij prawym guzikiem myszki na znajomym z opcją Rzeczywistego ID i wybierz Zobacz znajomych w celu podglądnięcia jego listy przyjaciół. Jeśli nie chcesz, żeby twoje imię i nazwisko były widoczne na takiej liście, to wyłącz tą opcję na stronie Preferencje dla komunikacji.

Uwaga: Efekty zmian tych ustawień mogą pojawić się dopiero po 24 godzinach.

Zarządzanie Rzeczywistym ID

Dodawanie do znajomych za pomocą Rzeczywistego ID jest dobrowolne. Jeśli nie chcesz, żeby inny gracz mógł się z tobą skontaktować za pomocą Rzeczywistego ID, wystarczy że usuniesz go ze swojej listy znajomych z Rzeczywistym ID.

Rodzice mogą włączyć lub wyłączyć tą usługę dla swoich dzieci za pomocą Kontroli rodzicielskiej lub przez Stronę Zarządzania Kontem Blizzard. Jeśli Rzeczywiste ID zostanie wyłączone, to można je ponownie aktywować na stronie Opcje prywatności.

Uwaga: Jeśli wyłączysz Rzeczywiste ID, to znajomi dodani za pomocą Rzeczywistego ID zostaną skonwertowani na Battle Tag. Jeśli ponownie włączysz Rzeczywiste ID, to wszyscy znajomi będą musieli zostać ręcznie dodani do Rzeczywistego ID za pomocą opcji Ulepsz do znajomego z Rzeczywistym ID. Lista znajomych nie może zostać przywrócona do poprzedniego stanu.

Ograniczenia

  • Można mieć maksymalnie 200 znajomych z Rzeczywistym ID. Po osiągnięciu tego limitu nie będziesz otrzymywać nowych zaproszeń do Rzeczywistego ID.
  • Listy znajomych (zarówno z Rzeczywistym ID, jak i BattleTagiem) są indywidualne dla każdego regionu. Gdy zalogujesz się po raz pierwszy, musisz ręcznie dodać znajomych do listy w danym regionie.
  • Jeśli wolisz nie ujawniać swojego imienia i nazwiska, to dodawaj znajomych za pomocą BattleTagów.